מדריך צליאק - ללא גלוטן בדרום ומרכז אמריקה
לטייל עם רגישות לגלוטן
ביקור בדרום ומרכז אמריקה לצליאקים נשמע כמו פרוייקט מורכב ומאתגר אבל לשמחתנו בשנים האחרונות צליאקים שביקשו ביבשת עדכנו כי טיילו ללא בעיה בכלל והצליחו למצוא בכל יעד פתרונות - ממסעדות ללא גלוטן, תפריטים שכוללים ללא גלוטן, בישול עצמי וסופרים עם מגוון רחב של מזון ללג. בערים הגדולות באופן טבעי יהיה קל יותר להתסדר שם יש מגוון מסעדות רחב יותר וכן סופרים גדולים ואפילו חנויות ייעודיות למזון ללא גלוטן. בחלק מהערים תמצאו מאפיות ומעדניות ללג.
חשוב לדעת מלים ומשפטים רלוונטים בשפה הספרדית -
אני צריך אוכל ללג Necesito comida sin gluten
ללא קמח Sin Harina
אז איך מוצאים מסעדות ללא גלוטן
ברוב המסעדות שמציעות מנות ללא גלוטן, לא בהכרח מודעות לסביבה הסטרילית ויש לקחת את זה בחשבון. גם בישראל ישנן מסעדות רבות שלא מודעות לתנאי הסביבה הדרושים. אבל תמיד יש לבקש מראש לנסות להכין את המנה בסביבה סטרילית ככל האפשר.
1. הפתרון הקל ביותר יהיה לחפש בגוגל MAPS מסעדות ללא גלוטן - לדוגמא חפשו Gluten free restaurants או orgaic food store וזה יציג לכם את כל האופציות שקרובות אליכם.
2. הורידו את האפליקציה Find Me Gluten Free שמוצאת מסעדות וחנויות למזון ללג - לחצו כאן להורדה באנדרואיד | לחצו כאן להורדה באפסטור | לחצו כאן לחיפוש בדפדפן במקום באפליקציה
3. המטיילת יובל בכר ריכזה רשימה של 50 מסעדות ללא גלוטן במהלך הטיול - לחצו כאן לרשימה בגוגל מאפס
4. בלוג טיולים עם מסעדות במספר מדינות - לחצו כאן לבלוג
5. המטיילת רוית סלבין רכזה מסעדות במרכז אמריקה - לחצו כאן לפוסט
6. המטייל טל מנשה ריכז לכם מסעדות בדרום אמריקה - לחצו כאן לפוסט
7. המטיילת מעיין כהן ריכזה לכם מסעדות בדרום ומרכז אמריקה - לחצו כאן לפוסט
8. המטיילת נוי כפיר ריכזה לכם טיפים בדרום ומרכז אמריקה - לחצו כאן לפוסט
9. המטיילים שיר ורובין ריכזו טיפים לבוליביה (באנגלית) - לחצו כאן לבלוג
איך מסתדרים בטרקים וטיולים
בכל הטיולים הארוכים בהם ישנים בשטח, חברת הטרקים מלווה אתכם עם מזון וטבח שמכין את האוכל במקום. חשוב לוודא מראש עם החברה שהיא יודעת להתמודד עם מזון ללא גלוטן וברוב החברות אין עם זה בעיה ומסתדרים עם אורז, ביצים, פירות וירקות ועוד. חשוב להסביר לטבח שיכין את המנה שלכם בנפרד ובסביבה סטרילית ככל האפשר, יש לוודא זאת כל פעם טרם הארוחה כי הם עלולים לשכוח להכין. וודאו טרם היציאה לטרק שיש מספיק מזון עבורם. הביאו אתכם מזון יבש/נוסף בתיק גב כך שיהיה להם גיבוי ותוספת כשבא לכם.
טיפים שכדאי לדעת
- המזון ללג ביבשת יקר יותר ולכן יש להערך מראש תקציבית
- לא כל מוצר מזון שאתם מכירים מישראל וישנו ביבשת הוא בהכרח ללג
- בסטארבקס (יש כמעט בכל מקום) תוכלו למצוא לחמניות גבינה ללג
- מתכונים ללא גלוטן - לחצו למתכונים ב-10 דקות | לחצו לאתר של חן אלון | לחצו לאתר מילון האוכל
גלוטן במדינות השונות - מידע מהמטיילים
*ככל שיתקבל מידע מהמטיילים הוא יעודכן כאן*
מקסיקו - המדינה שהכי קל להתסדר בה. כמעט כל המסעדות מוכרות טאקו מטורטיית תירס. הטורטייה לא אמורה להכיל גלוטן וחשוב שתוודאו לפני שאתם מזמינים. טורטיות טריות נעשות בד"כ רק עם קמח תירס. שימו לב כי בוריטו זה טורטיית קמח. באיזורים המתויירים יש מודעות גבוה לגלוטן. ברשתות הסופרים Mega Sorina, Wallmart, Chedraui יש אזור של מזון ללא גלוטן ואפשר למצוא פסטות, קרקרים ועוד. בטיולים הארוכים בסן קריסטובל אפשר לבקש מראש מזון ללג.
גואטמלה - קל מאוד להסתדר באנטיגואה וסן מרכוס שם תמצאו מסעדות המגישות פסטות, פיצות ומנות ללג. גם בית חב"ד באנטיגואה מגיש מזון ללג. ניתן לצאת לטרק האקטנגו ולקבל מזון ללג וחברות הטרקים יודעות להתמודד עם כל סוגי הרגישויות. סן פדרוף סמוק שמפיי ואל פרדון ההיצע קטן יותר אבל קיים.
קוסטה ריקה - מדינה שקל להסתדר בה בעיקר ביעדים המתויירים ושם יש מסעדות רבות וחנויות למזון ללג. ארוחת בוקר מקומית משלבת אורז, שעועית וביצת עין והיא ללא גלוטן (חשוב לוודא מראש שלא השתמשו בתבלינים עם גלוטן או סביבה לא סטרילית).
פנמה - מדינה שקל להסתדר בה בעיקר בגלל מיעוט היעדים המתויירים ושם יש מסעדות וחנויות למזון ללג. יש סופר כשר בפנמה סיטי שם תמצאו ללג.
קולומביה - המוצרים בסופרים לא מסומנים מה שמקשה. ניתן למצוא ארפות שהן סוג של פיתות מקמח תירס והוא טעים. ניתן למצוא מסעדות ללג.
פרו - בפרו תמצאו בערים הגדולות מסעדות ללא גלוטן וכן מוצרים ללג בסופרים הענקיים Plaza Vea, Wong, Vivanda. בהרבה מהמסעדות ישנן מנות כגון עוף ותפוחי אדמה או אורז אבל חשוב לוודא מראש כי מכינים את המנה בסביבה סטרילית. בטרקים הגדולים בהווארז יש לוודא כי חברת הטרקים מספקת מזון ללג ולכן חשוב לבדוק טרם היציאה לטרק כי יש אספקה, שהבאתם אתכם אוכל נוסף וכן לוודא לפני כל ארוחה שהטבח מכין לכם את המנה ויודע להמנע ממגע עם גלוטן.
מטיילת ריכזה רשימה מסעדות בפרו - לחצו כאן לפוסט
בוליביה - מדינה עם אפס מודעות לצליאק אבל עדיין תוכלו למצוא מסעדות ללג וכן לבשל בעצמכם איפה שאפשר (וודאו מראש כי להוסטל יש מטבח לשימוש האורחים).
ארגנטינה - מדינה עם מודעות גבוהה ובערים הגדולות תמצאו מסעדות ללא גלוטן וכן מוצרים ללג בסופרים. המוצרים מסומנים ב Sin Tacc שזה ללא גלוטן. סטייקים ובשר באופן כללי מאוד פופולארי במדינה ואלה מנות ללא גלוטן (בקשו תיבול של מלח ופלפל בלבד). בואנוס איירס וברילוצה הן גן עדן לצליאקים.
מטייל ריכז לכם מסעדות וטיפים בארגנטינה - לחצו כאן לפוסט
צ'ילה - מדינה עם מודעות נמוכה ובערים הגדולות תמצאו מסעדות ללא גלוטן וכן מוצרים ללג בסופרים. המבחר בסופרים טוב.
ברזיל - מדינה עם מודעות פחותה ללא גלוטן אבל המוצרים בסופרים מסומנים ב Sem Gluten או Nao contem gluten. הסימונים הופכים את הביקור לפשוט יותר. בברזיל ישנם 3 מאכלים מקומיים שבבסיסם ללא גלוטן - לחמניות גבינה פאן דה ק'זו (וודאו טרם הקניה שזה מטפיוקה ולא חיטה), קרפ טפיוקה שזה טעים עם שלל התוספות וכמובן המנה המפורסמת - אסאי. סופר מומלץ של רשת Mundo Verde שם המבחר למזון ללג הוא גדול מאוד.
שאר המדינות - נוסיף כשנקבל מידע מהמטיילים אולם בערים הגדולות בכל המדינות יש מודעות לגלוטן ותוכלו למצוא מסעדות וסופרים עם מזון ללג. ניתן לבקש ברוב ההוסטלים ויש טורטיות תירס ברוב המדינות.