מדריך שק שינה לטיול בדרום ומרכז אמריקה
אחד הפריטים החשובים בטיול לדרום אמריקה הוא השק שינה. כמעט בכל טרק שתעשו, שק השינה יהיה חלק בלתי נפרד ממנו. אבל מכן עולות שאלות רבות – האם באמת צריך לרכוש שק שינה ואם כן, איזה ?
כשניגשים לבחון שק שינה נתקלים במגוון רחב של סוגים, גדלים, משקלים, עמידות לקור ועוד – הפרמטרים החשובים ביותר הם עמידות לקור (בטרקים בהרי האנדים קר מאוד) וכן משקל/נפח שהוא מרכיב חשוב מאוד בבחירת השק"ש כי הוא ילווה אתכם כל הטיול. המחיר הוא פונקציה של כל הפרמטרים – טוב יותר יעלה יותר.
1.טיב המילוי
מטרתו של רכישת שק השינה היא להבטיח שינה טובה ונוחה בתנאי השטח של הרי האנדים הקרים (זכרו שהעונה היבשה באנדים היא בחורף מה שאומר שקר מאוד בלילות). מטייל לאזורים קרים יחפש שק שינה עם חומר מילוי בנפח -רצוי סינתטי בשל מחירו הנמוך והמשקל הנמוך שלו.
2.צורת שק השינה
שקי השינה באים בשתי צורות, שק מלבני בצורת מזרון שינה ושק שרוחבו באזור הראש גדול והולך ונהיה צר לכיוון הרגליים (כמו מומיה). שק בצורת המומיה, הוא היעיל ביותר מבחינת משקל ויכולת בידוד.
3.חומרי המעטפת
יש חשיבות לחלק התחתון של השק"ש כי הוא למעשה קובע את הבידוד שלו, הנוחות, המשקל ועמידות לתנאי השטח. בכל המקרים רצוי לרכוש או להשכיר מזרון מה שיעניק לכם בידוד טוב יותר, נוחות מרבית וישמור על עמידות השק"ש מה שמפחית את החשיבות של חומרי המעטפת.
4.דירוג הטמפרטורה
שקי השינה מתהדרים בשני סטים של דירוגים - האחד נקבע על ידי היצרן ושני שנקבע לפי התקן האירופאי החדש והמחמיר יותר. רצוי להתייחס לתקן האירופאי (ולא האמריקאי) שהינו מהימן יותר ומחמיר יותר היות שעמידה בתקן משמעה עריכת בדיקות מעבדה מפורטות וקבועות. לא נשעמם אתכם בסוגי הדירוגים ומה המשמעות שלהם – רצוי לרכוש קומפורט (שינה בנוחות) של מינוס 5 עד מינוס 10 מעלות. שק שינה מעבר למינוס 10 יעלה הרבה. לא להתייחס לאקסטרים (שינה במצב קיצון) כמדד כלשהו – זהו מדד שמדרג את המצב הקיצוני שבו אתם לא רוצים לישון. טיפ – אם תרכשו קומפורט מינוס 4 עד מינוס 6, תשנו על מזרון מבודד, בתוך אוהל עם עוד אנשים, תתלבשו בהתאם (2-4 שכבות) זה יספיק לכם גם בתנאי הקור העזים אם כי עלול לא להספיק במקרים של קור קיצוני.
5.מחיר
המחיר מורכב מכל הסעיפים שהוסברו ולכן ככל ששק השינה יתאים יותר לטיול בדרום אמריקה – זאת אומרת ישקול כמה שפחות, יחמם כמה שיותר – כך תגלו שהמחיר עולה. שקי שינה במחירים של 300 ₪ עד 500 ₪ אינם מתאימים לטיול בדרום אמריקה ומטיילים מדווחים על קור עז בלילות גם כאשר הם ישנים בתוך אוהל ולבושים במספר שכבות. שק שינה איכותי שעונה לצרכי הטיול שלכם עולה כ 800 ₪ ומעלה וכאן בדיוק נכנסות חברות השכרת הציוד שמשכירות שק שינה של קומפורט מינוס 10 עד מינוס 15 במחיר של 10$ ליום (המחיר יכול לרדת אף ל 5$ ליום אם תשכירו לתקופה של שבוע או תקחו ציוד נוסף מחברות ההשכרה).
שווה להשכיר שק שינה ?
את שק השינה שלכם תוכלו למכור במקרה הטוב בחצי המחיר כאשר תחזרו. זאת אומרת שק שינה שעולה 800 ₪ יאבד מערכו כ 400 ₪ שהם כ 100$-110$ מה שאומר בממוצע 13 ימי השכרה. רוב המטיילים יגלו ש 13 ימי השכרת שק שינה מספיקים ל 2-3 טרקים גדולים ובטרקים הקלים או האטרקציות שאינן בקור עז, ניתן להשכיר שק שינה פשוט יותר (לדוגמא בראפטינג בקוסקו בתוספת 10$ תקבלו שק שינה, מזרון, סנדלים) או לחלופין לישון בבקתות במהלך הדרך. כמו כן, ישנן מספר רב של חברות שמספקות שק שינה במחיר מוזל מאוד אם תצאו לטרק דרכם מה שמוזיל את עלות השכירות. חשוב לזכור ששק שינה שוקל כמעט 2 קילו ותופס נפח רב וזהו מרכיב חשוב מאוד בבחירה אם לרכוש אחד שכזה לטיול.
אז מה המסקנה ?
אם תצאו ל 2 טרקים ארוכים (וואי וואש הוא טרק ארוך) תוכלו להשכיר שק"ש. אם תצאו למספר טרקים שעולה על 15-20 יום בטיול שווה וכדאי לרכוש שק שינה איכותי. פחות מזה לא שווה לכם כי אתם חוסכים מעל ההפסד הוודאי של ירידת הערך, גם משקל ונפח שמגיע ל 2 קילו משמעותיים.
שקי שינה איכותיים שעומדים בתנאים של הרי האנדים בדרום אמריקה הם של חברות כגון : MAMOT, NORTH FACE, OUTDOOR
מה לגבי רכישה של ציוד בצ'ילה וארגנטינה ? בפרו ובוליביה ?
בצ'ילה וארגטינה יש צורך באוהל, שק"ש ומזרון (וכמובן ציוד נוסף). רוב המטיילים באיזור מוכרים את הציוד שלהם למטילים אחרים בחצי מחיר. רצוי לרכוש את הציוד ואז למכור אותו בתוך המסלול ככה שלמעשה לא תשקיעו כסף על הציוד. תוכלו למכור אותו בעלות ששילמתם או בהפסד קטן. זה הפתרון הטוב ביותר. בפרו ובוליביה את רוב הציוד מספקים לכם חברות הטרקים ובחברות שלא מספקות שק"ש ניתן להשכיר בעלות זניחה.