בנזינייה, גזיה או כהלייה - מה לקחת לטיול
מה עדיף - בנזינייה, גזיה או כהלייה?
אחד מהרגעים הכיפיים ביותר בטיולים הוא לקחת פסק זמן לשתיית קפה או תה או אפילו לבישול ארוחה טובה למטיילים. על מנת לבצע את תהליך הבישול או הכנת הקפה בצורה מוצלחת, יש צורך במכשיר איכותי אשר יבצע את העבודה. ההתלבטות של רוב המטיילים היא בין 3 סוגי מכשירים - בנזינייה, גזיה או כהלייה. בכתבה זו נמנה את היתרונות והחסרונות של כל אחד מסוגי המכשירים הללו. עדכון חשוב : דיווחים מהיבשת מספרים כי חברות התעופה ביבשת מורידים מטיילים מהמטוס כי הם מחזיקים בתיק/מוצ'ילה (הגדולה) מיכלי גז, בנזין, כהל וזה מתגלה בשיקוף רגע לפי ההמראה - ראו הוזהרתם.
בנזינייה
כל מי שבוחר לבשל בבנזינייה צריך לדעת כי מכשיר זה מתאים במיוחד לבישול תובעני ומורכב יותר. המכשיר, המופעל באמצעות בנזין, נחשב לחזק ועמיד וניתן לבשל איתו כמעט כל דבר. רוב הבנזיניות כוללות משאבות דלק ובדגמים האיכותיים במיוחד ניתן לעשות שימוש במגוון סוגי דלקים (בין היתר - בנזין, נפט, סולר ועוד). ניתן להשתמש בבנזינייה כמעט בכל גובה ומכשיר איכותי ייתן לכם אש חזקה ועמידות גבוהה לרוחות. יתרון חשוב נוסף הוא הזמינות של הבנזין. כמעט בכל מקום ניתן להשיג בקלות ובזול בנזין ולהשתמש בו לבישול.
בצד של החסרונות ניתן למנות את העלות הגבוהה יחסית של המכשיר ביחס לגזיות ולכהליות. מחיר הבנזין עצמו הוא אמנם זול יותר אך המכשיר עצמו עולה לרוב יותר. התפעול הוא קצת יותר מורכב ומחייב לימוד מסויים (אם כי אינו מסובך מדי וכל אחד יכול ללמוד בקלות). חיסרון נוסף הוא בכל הקשור לתחזוקה. יש לתחזק ולנקות את המכשיר בהקפדה על מנת לשמור על תקינותו. החיסרון הגדול ביותר עבור רבים הוא ההתעסקות עם הבנזין, חומר שריחו אינו נעים במיוחד והוא גם מלכלך. כמובן שיש לשמור על כל אמצעי הבטיחות כאשר מתעסקים עם בנזין אך זה נכון גם לגבי גז ולכהל. במקרה של בנזיניות, חשוב לוודא שלא יהיו דליפות של בנזין היכולות לגרום לפריצת אש ובנוסך לכך, יש לשמור את הבנזין במכילים מתאימים (ממתכת או מאלומיניום ולא במיכלים מפלסטיק). בשל עוצמת הלהבה של המכשיר, לעיתים קשה לשלוט בעוצמה של האש ולכן יש לשים לב לעניין זה על מנת שהאוכל לא יישרף.
גזיה
הגזיה היא אמצעי בישול פופולארי מאוד ומטיילים רבים מעדיפים לבשל באמצעות גזיה בטיולים ובקמפינג. יש כמה סוגים של גזיות (הנבדלים לרוב בצורת הזנת הגז). ישנן גזיות שהן חד פעמיות (עד שהגז אוזל), אך רוב המטיילים מעדיפים לרכוש גזיות רב פעמיות שהן גם בטיחותיות יותר. המגוון של הגזיות הוא רחב וניתן לרכוש אותן בגדלים, משקלים וצורות רבות (החל מ- 100 גרם ועד לגזיות של 2 קילוגרמים). היתרון המרכזי של גזיות הוא במחירן הזול. גזיות הן גם קלות מאוד להפעלה ואין צורך בתחזוקה כלשהי. זהו מכשיר נוח, ידידותי למשתמש שגם עושה את העבודה בצורה טובה ומהירה. גזיה איכותית מסוגלת להרתיח ליטר מים בכ- 3-4 דקות. מצד שני, בישול בגזיה מתאים בעיקר לבישולים פשוטים מאוד או להכנת קפה או תה, ופחות מתאים לבישול מורכב או לכמויות אוכל גדולות. גזיות מסויימות עלולות שלא לפעול בצורה טובה מספיק בגבהים, אך החיסרון המרכזי הוא בזמינות של הגז. לא בכל מקום יש מיכלי גז והזמינות שלהם היא ללא ספק נמוכה יותר מאשר של בנזין. חיסרון נוסף הוא שגזיות עלולות לאבד מהלחץ הפנימי שלהן, ככל שמשתמשים בהן יותר (ואז הבעירה נחלשת).
כהלייה
אופציה נוספת היא בישול באמצעות כהלייה. מכשיר זה, אשר נחשב פחות פופולארי מהבנזינייה פועל באמצעות חומר הנקרא כהל. מכשיר זה הוא זול יותר מאשר רוב הבנזיניות וזהו יתרון גדול עבור המטיילים אשר מחפשים מכשיר פשוט וזול לבשל עימו. המכשיר פועל באמצעות הספגת פתיל בכהל וניתן להרתיח באמצעותו ליטר מים בכעשר דקות בממוצע. זהו זמן איטי יותר מאשר ברוב המכשירים האחרים ולכן זהו חיסרון.
היתרון המשמעותי ביותר של הכהלייה הוא הפשטות של ההפעלה. צעירים ללא כל ניסיון בטיולים בשטח וגם קשישים שלא טיילו שנים ארוכות, יכולים להפעיל את המכשיר בקלות. כל מה שצריך לעשות זה לשפוך כהל למבער, להדליק עם גפרור ולהתחיל לבשל... אין כמעט תחזוקה וניקוי וכל ההתעסקות היא פשוטה ויעילה. המדובר גם במכשיר שקט יותר מאשר שאר המכשירים ולרוב גם קטן יחסית (ולכן גם יותר קל), אשר בדרך כלל נוח יותר לסחוב אותו מאשר בנזינייה. הכהל הוא גם חומר נעים יותר מאשר הבנזין (ובוודאי פחות מסריח) וניתן לבשל באמצעותו גם בתוך האוהל. החיסרון המרכזי הוא שחומר הכהל פחות זמין מאשר הבנזין ולרוב גם יותר יקר. חיסרון נוסף - עוצמת האש היא קטנה יותר ולכן משך הבישול הוא ארוך יותר בדרך כלל.
מה אומרים המטיילים ?
אספנו לכם כמה עצות וטיפים של מטיילים לגבי הכלי המתאים בתקווה ותגיעו למסקנה על הפריט הטוב ביותר עבורכם.
"בנזיניה טובה יותר אבל גם יקרה יותר. אם עברת את המשוכה הזו אז ההמשך פחות קריטי. על כהליה אני לא ממליץ. יש בנזיניות שמיכל הדלק קבוע בתחתית המבער וכאלו עם בקבוק דלק נפרד. אני בעד הסוג השני משיקולי נוחות באריזה וגם במידה מסוימת בבישול. גם פרימוס וגם MSR הן חברות מצוינות והמוצרים שלהן ברמה גבוהה אני חשבתי שחשוב בנזיניה שמתאימה לכל סוגי הדלק כדי לא להתקע, אבל לאור הניסיון שלי זה לא שווה את תוספת המחיר. מה שחשוב הוא שיהיו שני בקבוקי דלק, אם אפשר גדולים. ברוב המקומות אפשר במקרה הצורך להשתמש בבקבוק קולה ריק כדי לסחוב כמות של דלק שתספיק לטרק ארוך. יש בנזיניות שאפשר לחבר גם למיכלי גז ואז הן למעשה גזיה לכל דבר- שווה בדיקה, למרות שאני לא יודע כמה פרקטי זה בסופו של דבר. אם כבר ממילא אתה מסתובב עם בנזין והתרגלת לשיטת ההדלקה- זה כבר לא משנה מה בוער למטה."
"אני ממליץ על כהליה, מנסיון ארוך מאוד איתה בדרום היבשת. זה לא שבנזיניה זה לא טוב, זה פשוט שהמחיר של כהליה הוא בערך 1/5 ממחיר בנזיניה, והיא עושה עבודה מעולה (וגם באה כערכה עם סירים ומגן רוח). הכהל זמין בכל חור, זול, ועובד תמיד, בכל מצב. והכי הכי חשוב - כהליה לא דורשת כל תחזוקה שהיא - פשוט שים כהל והיא תעבוד, לעומת הבנזיניה, שדורשת תחזוקה שוטפת, ולעיתים מסרבת לעבוד אם לא מטפלים בה יפה. אם בכל זאת אתה הולך על בנזיניה, אז זה לא ממש משנה איזו מבין השתיים שציינת, שתיהן טובות מאוד."
" מציע לרכוש כהליה. החסרון הבודד שלה הוא עצם היותה איטית בבישול לעומתן. בין יתרונותיה הרבים:
אמינות = כמעט ללא אחזקה ותשאר עמך לכל החיים
נקיון = האלכוהול נקי לחלוטין ! אינו מלכלך את הכהליה, וירוק בהרבה לסביבה לעומת דלק או גז
נוחות = הכהליה באה כערכה מודולרית קומפקטית, עם סירים ומגן רוח
בטיחות = מדובר בערכה בטוחה ואפשר לבשל עמה בתוך האהל ! זהו יתרון עצום כאשר בחוץ קר ו/או גשום
זמינות ומחיר אלכוהול = בדרא"מ ומדינות מתוקנות רבות בעולם האלכוהול זמין וזול בהרבה מן הדלק והגז"
לסיכום, כל מטייל צריך לשקלל את היתרונות והחסרונות של כל מכשיר ולהחליט איזה מכשיר מתאים יותר לסוג הטיול אליו הוא יוצא. לפי המסקנות של המאמר ולפי המלצות המטיילים המנוסים, מסתמם כי הבחירה הטובה ביותר היא כהליה.